Uit de Kunst Zuidhorn

Op 23 september werden de drie kunstebanken onthuld

Drie kunstbanken van en voor de inwoners van Zuidhorn, een bijzondere toevoeging aan de drie pleinen!

Opnieuw deed de Stichting uit de Kunst Zuidhorn afgelopen zaterdag een beroep op de Wethouder Cultuur Henk Bakker. Dit keer om als eerste een van de drie historische kunstbanken op het plein Overtuinen te onthullen. En gelukkig deed hij dat graag, want zei hij: dit past bij onze doelstelling om Zuidhorn ‘mooier’ te maken. En mooier is het geworden! Ook werd een bank onthuld op de Dorpsvenne (door Gerdie Klaassen, voorzitter Uit de Kunst) en het Holtplein (door beeldhouwer Natasja Bennink).

 

 

Daar staan de drie kunstbanken met een Fries van bronzen plaquettes. Die zijn tot stand gekomen als Community Art project in een bijzondere samenwerking van 12 senioren uit het Zonnehuis met 12 kinderen van de 4 basisscholen, die ieder een eigen paneel maakten. Ze zijn ontstaan onder de inspirerende leiding van Natasja Bennink, gerenommeerd beeldhouwer uit Ezinge. Zij maakte van alle deelnemers even ‘kunstenaars’, waardoor de banken een enorme zeggingskracht hebben gekregen.

Het idee voor de banken is ontstaan bij Stichting uit de Kunst. Het bestuur vond het nogal kaal in het nieuwe centrum als ook dat er eigenlijk geen verbinding was tussen de pleinen in Zuidhorn. Met dat idee stapten ze naar de wethouder en die was direct enthousiast. Samen met de gemeente (de ambtenaar cultuur Noortje van den Nieuwenhuizen ging ervoor) en de zakenkring die net Jan Oomkes als nieuwe voorzitter had, is het plan van de grond gekomen.

Vol trots bezichtigden de deelnemers aan het project uit het Zonnehuis en de kinderen hun eigen kunstwerken!

Met veel subsidies van instellingen konden we het idee van Marlies Bosch volgen om Natasja te vragen en ervoor kiezen dat er echt iets unieks kon ontstaan: banken om mensen die erop zitten te verbinden, banken die tot stand zijn gekomen vanuit de verbinding tussen ouderen en kinderen. En zo is er ook een verbinding tussen de pleinen ontstaan.

 

 

 

Sponsoren van dit project zijn:

                      

 

                     

 

Bezoekers

Deze maand 1698 | totaal 265952