Uit de Kunst Zuidhorn

De dichter en schrijver Rutger Kopland is overleden op 77-jarige leeftijd. Kopland was een van de populairste dichters van Nederland. Thema's die steeds weer in zijn werk terugkeren zijn de tijd die voorbij gaat en de natuur in al haar facetten.

Kopland schreef veertien gedichtenbundels en daarnaast literaire essays. Zijn werk is onder meer vertaald in het Engels, Duits en Italiaans.

Hij debuteerde in 1966 met Onder het vee. Een van zijn bekendste gedichten is Jonge sla. Ook het gedicht Weggaan is populair. Het wordt veel gebruikt in rouwadvertenties en bij uitvaarten.

P.C. Hooftprijs

In 1988 kreeg de dichter de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre en en tien jaar later de VSB Po√ęzieprijs voor zijn bundel Tot het ons loslaat. In 2006 verschenen zijn Verzamelde gedichten. Na een ernstig ongeluk zeven jaar geleden trok hij zich terug uit de openbaarheid.

Psychiater

Kopland, die eigenlijk Rudi van den Hoofdakker heette, was ook psychiater en hoogleraar. Hij hield zich onder meer bezig met de betekenis van de slaap en de biologische klok voor het emotionele leven van zowel gezonde als psychisch gestoorde mensen. Hij publiceerde in wetenschappelijke tijdschriften en leerboeken.

Van den Hoofdakker ontving voor zijn wetenschappelijke werk eredoctoraten voor de combinatie van zijn verdiensten op wetenschappelijk en literair gebied.

Bron: NOS

Op woensdag 18 juli wordt een herdenkingsdienst gehouden in de Martinikerk in Groningen.

rutger-kopland

 

Bezoekers

Deze maand 8576 | totaal 154193