Uit de Kunst Zuidhorn

Marlies Bosch mocht jarenlang de ontwikkeling van Valentina van dichtbij meemaken. Als festival coördinator van het succesvolle Eem en Weem muziek festival introduceerde zij Valentina bij Hans Haffmans, bekend radio presentator op radio 4, die naar Groningen kwam om haar tijdens het openingsconcert in het provinciehuis te interviewen. Ook speelde Valentina het slotconcert van Eem en Weem in de Blauwe Stad in Winschoten (2013).

 

Achtergrond

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) studeerde piano op het Prins Claus Conservatorium, daarna op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. Ze volgde internationale masterclasses bij o.a. Malcolm Singer en Ruth Nye en in Nederland o.a. bij Ton Hartsuiker en Jan Wijn. Nu studeert ze in Brussel zowel piano als theater.

Ze speelde vanaf haar twaalfde in Nederland,België, Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Oostenrijk en de VS. Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-cd Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit. Opus klassiek koos Hungarian Horizon als cd van de maand mei 2013.

Ze ontving o.a. de 1e- en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours in Den Haag en 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Daarnaast was ze onder meer finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours waar ze soleerde met het EnAccord strijkkwartet.

Hoogtepunten waren het openen van het Eem & Weem Festival in 2011, de Pianomarathon in de Oosterpoort, het Grachtenfestival in Carré, optreden in Carnegie Hall, New York (2009), de Uitmarkt in het Concertgebouw.

Naast optreden als soliste, treedt Valentina veel op als kamermusicus. Ze vormt met fluitiste Fréderique Purnot het duo Spring Friends, en speelt in trio’s en ensembles. Met het trio Menotti won zij een eerste prijs op het Kamermuziek

Festival in Hoorn. Zij soleerde bij het Fries Symfonieorkest en Haydn Jeugd Strijkorkest in Nederland en Italië. In 2011 maakte BNN een documentaire over Valentina (‘Je zal het maar zijn’).

Valentina is sinds 2009 jeugdlid van de honorary board van Musicians without Borders dat door oorlog getraumatiseerde kinderen met verschillende achtergronden helpt om de kracht van muziek te ontdekken.

 

Theater

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) debuteerde op haar achtste als Gretl in de Sound of Music. Zij speelde tot haar zestiende zes verschillende musicalrollen bij Joop van den Ende Stage entertainment en V&V. Zij speelde in The Sound

Of Music, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Annie, Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat, en Ciske de Rat. Zij speelde o.a. in de opera Hansel und Gretl en als 1e Knabe in The Magic flute bij de Young

London Opera en in Platee bij Theater Transparant (België).

Tijdens dit Briljant concert speelt ze stukken van o.a. Ligeti, Chopin en Debussy.

U bent van harte welkom.

Graag opgave i.v.m. beperkte aantal plaatsen.

Briljant Concerten Brilweg 44B; 9805 TE Briltil

0594 507407- 06 44840789

Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zaterdag 19 september, aanvang: 20.uur

Entrée: € 12,50 inclusief koffie/thee/drankje

 

Bezoekers

Deze maand 8571 | totaal 154188